Το θέατρο Θορικού χρονολογείται στο τέλος της Αρχαϊκής Εποχής (μεταξύ 525-480 π.Χ.) και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε πλαγιά, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου και έχει εύκολη πρόσβαση. Κάτι άλλο που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα αρχαία θέατρα είναι ότι αυτό δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αλλά ένα ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα. Αν καθίσετε σε ένα από τα σημεία του θα απολαύσετε μια ιδιαίτερη θέα σε όλη την περιοχή και το βλέμμα σας θα χαθεί στη θάλασσα. Μπορείτε να δείτε ακόμη και τη Μακρόνησο της οποίας οι βράχοι υψώνονται στο Αιγαίο. Ένα σκηνικό αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.
Η κατοίκηση στο λόφο Βελατούρι ήταν μακρά και πυκνή. Στην κορυφή βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης με ίχνη οικισμού από το τέλος της νεολιθικής εποχής, σπίτια της Πρωτοελλαδικής και Μεσοελλαδικής περιόδου (2900 – 1600 π.Χ.) και πέντε θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι της Υστεροελλαδικής (Μυκηναϊκής) περιόδου. (1600-1100 π.Χ.). .Χ.). Στον μυκηναϊκό τάφο 1 βρέθηκαν αγγεία και ειδώλια από τον 7ο έως το τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., τα οποία υποδηλώνουν την παρουσία ηρωικής λατρείας που συνεχίστηκε για πολλούς αιώνες.
Ο οικισμός του Θορικού υπήρξε ακμαίο κέντρο επεξεργασίας μετάλλων κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. καθώς βρισκόταν κοντά στα ορυχεία του Λαυρίου και λόγω της σημερινής του θέσης απέκτησε μεγάλη εμπορική αξία.