Σχετικά με το Λαύριο

Το όνομα Λαυρεωτική προέρχεται από τη λέξη «λαύρα» ή «λαβρή» που σημαίνει στενό, στενό πέρασμα, σήραγγα, χαρακτηριστικό της περιοχής, που είναι διάσπαρτη από αρχαίες και νέες στοές μεταλλείων.
Το Λαύριο ήταν μια από τις σημαντικότερες νέες πόλεις στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον διεθνή χώρο. Ήταν ο πρώτος εργατικός οικισμός που χτίστηκε εξαρχής στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το πρότυπο της «παρειακής πόλης». Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους του συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τη βιομηχανία του.
Οι αρχαίοι Έλληνες ξεκίνησαν τη μεταλλευτική δραστηριότητα πριν από το 3.000 π.Χ. Η συστηματική και εντατική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων αργύρου ξεκινά με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Το ασήμι του Λαυρίου, σε συνδυασμό με τους φόρους των συμμάχων, πρόσφερε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή των αθάνατων μνημείων της Χρυσής Εποχής του Περικλή καθώς και για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Αθήνας, κατά τους Περσικούς Πολέμους. Μετά την κλασική αρχαιότητα, κάθε σοβαρή μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα σταμάτησε και ακολούθησαν πολλοί αιώνες.
Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού του Λαυρίου δεσπόζει η επιβλητική και σκουριασμένη Σιδερένια Σκάλα της Γαλλικής Εταιρείας και τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη με τα αντιανεμικά της «στολίδια» και τον μεταφέρει στην εποχή των έντονων μεταλλουργικών δραστηριοτήτων του Λαυρίου. Η Σκάλα ναυπηγήθηκε το 1888 για ευκολότερη φόρτωση σε πλοία μεταλλεύματος για εξαγωγή στη Γαλλία.

You might be interested in …