Ο Μενέλαος στο ταξίδι της επιστροφής από την Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου Φρόντη. Στην αρχαϊκή περίοδο αναπτύχθηκε το ιερό, κάτι που αποδεικνύεται από τους κολοσσιακούς κούρους που είχαν στηθεί εκεί. Τρία από αυτά βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, στους αρχαϊκούς χρόνους υπήρχε βωμός αφιερωμένος στον θεό, που περιβαλλόταν από δύο μεγάλους κούρους, αλλά όχι ναό. Ο πρώτος ναός άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. αλλά καταστράφηκε πριν ολοκληρωθεί, από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Το σχέδιό του ήταν ανάλογο με τον ναό που τον διαδέχθηκε. Δωρικός, διπλή σε παράσταση, 6 Χ 13 κίονες.
Το ακρωτήρι του Σουνίου, το νότιο άκρο της Αττικής, είναι σημαντικό στρατηγικό σημείο. Από εκεί, η πόλη-κράτος της Αθήνας έλεγχε τη θαλάσσια δίοδο προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, το κύριο λιμάνι της, καθώς και τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, με τα πλούσια ορυχεία αργύρου, χάρη στα οποία έγινε υπερδύναμη τον 5ο αι. π.χ.
ο βράχος που δέσποζε στο τέλος της Αττικής, 73 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν αφιερωμένος στη λατρεία του Ποσειδώνα, αφού η Ακρόπολη λάτρευε τη θεά Αθηνά, η οποία κέρδισε με το δώρο της, την ελιά, τον διαγωνισμό για το όνομα της πόλης.